För dig som skall göra
en personbedömning

Inför bedömningen

Du har fått en länk skickad till dig med de personlighetstest du skall fylla i inför vårt möte och du och jag har sannolikt även pratat med varandra över telefon.

När du fyller i testen via internet: Tänk på att sitta i en miljö där det är lugnt och tyst och ingen kommer och stör dig. Om du sitter hemma, berätta för övriga familjemedlemmar att du behöver sitta ensam så att de inte kommer in och pratar med dig.

Tänk också på att fylla i varje test utan avbrott. Det brukar ta ca 25-40 minuter per test. Svara uppriktigt och tänk inte för länge på någon av frågorna. Syftet är ju att få en så uppriktig bild som möjligt av dig och hur du är.

Om du har fått inbjudan till test kan du logga in här >>

Under mötet

När vi ses kommer du först att få fylla i ett eller fler begåvningstest. Du behöver inte förbereda dig för dessa test på annat sätt än att komma utvilad och lagom mätt till testtillfället. När du gjort detta kommer vi tillsammans att gå igenom dina resultat och vi diskuterar hur dessa relaterar till det sökta arbetet. Du får möjlighet att diskutera vad testen har sagt om dig.

Test är aldrig facit utan de är en indikation på din personlighet och dina resurser. Jag kommer också att ställa ett antal intervjufrågor till dig. När vi är klara kommer jag att sammaställa resultaten från test och intervju för en muntlig och skriftlig rapportering till uppdragsgivaren.

Att göra bra ifrån sig på en personbedömning

Om du har kommit långt i en anställningsprocess kan det hända att du blir kallad till en personbedömning, eller second opinion. Dessa kan se ut på många olika sätt. Vissa är hela dagar med olika simuleringsövningar medan andra består av ett par timmars intervju. Det som är gemensamt är att de oftast innehåller någon form av psykologiska test och ofta genomförs av psykologer.

Syftet är att skapa och formulera en objektiv bild av dig som person, utifrån dina personlighetsegenskaper, styrkor och utvecklingsområden och därefter jämföra dessa med kraven och förutsättningarna för jobbet. Det är ju företaget du söker jobb på som är uppdragsgivare och syftet är ju i första hand att skaffa fram information till dem om dig för att de lättare skall kunna fatta beslut om anställning. De vill också veta mer om dig för att bäst veta hur du skall kunna motivera dig och hjälpa dig att växa.

Ett annat syfte är också för din skull, att hjälpa dig att kritiskt bedöma om dina egenskaper matchar jobbprofilen på ett sätt som gör att du kommer trivas med arbetet.

Det är aldrig personbedömaren som fattar beslutet men han kan ha stort inflytande över den som bestämmer, så tänk på att det är viktigt att göra ett bra intryck. Även om professionella bedömare gör sitt bästa för att bortse från subjektiva intryck så blir de påverkade om du ger intryck av att inte vara samarbetsvillig.

Här är några exempel på mindre lyckade strategier som förekommer hos kandidater som genomgår personbedömningar.

Ninjastyle

Vissa personer tror att den bästa strategin i en bedömning är att vara så hemlighetsfull som möjligt och bara ge bra och "rätt svar". Ju mindre du avslöjar desto större är chansen att du kommer få jobbet. Detta är i 99% av alla situationer en dålig strategi och det är dåligt användande av en viktig möjlighet för dig och det är att slösa bort det anställande företagets tid och pengar.

Hello, I'm Superman

Andra personer jobbar väldigt hårt på att ge en positiv bild av sig själva och de brukar beskriva som sin enda svaghet att de kanske jobbar för hårt ibland. Detta är också en dålig strategi då det inte är trovärdigt att du inte har dåliga sidor, alternativt att du har så tydliga blinda fläckar att du inte ser din påverkan på andra. Folk har dåliga sidor. Kan du inte dina så börja fråga folk i din omgivning. Tänk inte ut snygga och eleganta "dåliga" sidor. Det kan varje professionell bedömare genomskåda. Nej, var uppriktig, men berätta också hur du blivit medveten om egenskapen, hur du gör för att hantera den och om du anser att den är okej eller om du vill jobba bort den.

Honest Bob

Ytterligare andra anstränger sig hårt för att vara genuint ärliga och berättar om misslyckade projekt, svårigheter och klavertramp. Men de gör det på ett öppet och hjärtligt sätt som tydligt visar på en förmåga att reflektera kring sina brister. Den här strategin är ärlig men kanske för ärlig. Bedömaren kan tycka att du är en bekväm kandidat och att du känns ärlig och öppen, men du kanske inte är bäste man för jobbet om du är så okej med att misslyckas.

Charmören

Du är duktig på att relatera till andra människor och har lätt för att prata med de flesta, även främlingar. Du gör ett gott intryck och du upplevs som social, öppen och lättpratad. Du har säkert haft många sociala framgångar tack vare detta.

Risker:
1. I din förmåga att ge bra svar och bra intryck så kan du för intervjuaren framstå som icke-genuin och manipulativ. Var noga med att tydligt tänka igenom frågorna du får och fall inte för frestelsen att ge "rätt svar" med en gång.
2. Förförd av situationen. Eftersom du tycker det är så roligt att ge ett gott intryck så kan du glömma bort att intervjun handlar om en ömsesidig kritisk granskning, inte att förföra. Det kan sluta med att du hamnar på ett jobb du inte vill ha därför att du blev så upptagen med att vinna intervjuarens gunst, alternativt att du hoppar av sent i processen vilket kan ge dig badwill.

Den överlägsne

Du kanske har ett väldigt bra CV och blir uppringd av headhunters och går då och då med på att göra en intervju. I intervjutillfället känner du dig självsäker och du är fast övertygad om att det är intervjuarens jobb att få fram information och du har inget större behov att anstränga dig för att framstå i god dager. Dina meriter talar sitt tydliga språk. Risken är att du inte kommer att bli erbjuden tjänsten men du missar kanske också ett spännande tillfälle för dig själv att lära dig mer om dig själv.

Den behövande

Du är mycket uppmärksam på, och mån om att svara bra och tydligt på alla frågor. Du aktar dig noga för att säga saker som kan vara ofördelaktiga och du visar tydligt för intervjuaren att du gärna ställer upp på fler intervjuer, kan när som helst och kan skicka mer information. Du är tydlig med att du gärna vill ha jobbet och egentligen spelar ju lönen inte så stor roll eftersom det viktiga ju är att trivas. Risken är att du helt enkelt inte framstår som kompetent.

Den hemlighetsfullt nervöse

Du tycker att det är jättejobbigt att gå på intervju och du känner svetten bryta fram vid blotta tanken. Väl under intervjun fokuserar du så hårt på att inte visa din nervositet att du nåstan inte uppfattar frågorna. Du väntar bara på att intervjun skall ta slut så att du kan få gå därifrån och du får för dig att ju mindre du visar desto bättre går det. Det här är mer ett resultat av oro och nervositet än en strategi. Att inte kunna hantera sin nervositet i en bedömningssituation kan väcka sympati hos bedömaren, men förmodligen blir det svårare att rekommendera dig.

Så, vad är då bra och effektivt? Till exempel denna:

Den närvarande

Du upplever intervjusituationen som ett spännande möte där det huvudsakliga syftet är att förmedla en klar och tydlig bild av dig själv och också att få en så konkret bild som möjlig av jobbet. Detta för att kunna på ett klart och tydligt sätt kunna avgöra om du tror att du är intresserad. Du är mån om att ge en nyanserad bild av dig själv och du svarar uppriktigt på frågorna. Du frågar själv om det du undrar, om det är något du inte förstår och du följer också upp om intervjuarens intryck av dig. Du inser att intervjusituationen blir mer funktionell om du är socialt hjälpsam, positiv och trevlig, men du vet att detta är medel, och inte målet med intervjun.

Hållning, klädstil, frisyr, kroppsspråk och andra yttre attribut.

Hur du ser ut och vad du ger för första intryck har oerhört stor inverkan inte bara på andra du träffar utan även för dig själv. Inom NLP säger vi att du kan känna dig precis som du vill, när du vill. Om du vill känna dig glad eller självsäker nu så kan du göra det. Nu. Ditt enda hinder är att du inte tror på att det är så lätt. Dina yttre attribut påverkar hur du känner dig.

Tänk själv på hur du sitter just nu och hur det påverkar ditt humör. När du sträcker på ryggen och vinklar upp hakan lite kommer du att känna dig mer självsäker än om du står ihopsjunken med dina axlar lätt framåttippade.

Tänk på din hållning du med, alla andra du träffar gör det ju redan.

Kroppsspråk

Snabba och yviga rörelser kan signalera att du är nervös, osäker och undergiven. Det kan göra att du inte blir respekterad. Det kan också göra att du framstår som livfull, temperamentsfull och rolig.

Långsamma men yviga rörelser signalerar generellt att du är trygg och självsäker men kanske lite arrogant och bossig.

Minimalt med kroppsspråk sänder ut ganska förvirrande signaler för andra. Du kan verka hämmad och du känner dig förmodligen hämmad också. Tänk på kroppens påverkan på hur du känner dig.